Na záhradke nesmie chýbať hrášok

Hrach sa k nám dostal zo stredomorských krajín. Aj napriek tomu obľubuje skôr chladné počasie. Preto ho môžeme vysievať už skoro na jar a taktiež koncom leta. Jediná odroda, ktorá obľubuje skôr vyššie teploty je cukrový hrach.

hrách
 
Na konzumné účely sa na záhradkách pestujú tri rôzne odrody hrachu. Prvou je hrach obyčajný. Môžeme ho jesť surový, ale iba mladšie struky, pretože úplne dozreté sú trošku tuhé, suchšie a nemajú príliš sviežu chuť. Preto sa používa skôr tepelne upravený. Druhou odrodou je hrach dreňový, ktorý sa pestuje hlavne pre jeho struky. Konzumujú sa celé a to ako surové, tak varené. Môžeme ich bez problémov skladovať v mrazničke, takže sú dobré keď si chceme urobiť zimné zásoby. Poslednou možnosťou je cukrový hrášok. Ako sme spomenuli už vyššie, obľubuje skôr teplé podnebie, ale počas leta sa mu bude dariť aj u nás. Tento druh pestujeme iba pre sladučké a jemné guľôčky vo vnútri struku.
 
lusk
 
Čas výsevu je rôzny, preto je najlepšie ak sa budete riadiť návodom na obale od zakúpených semien. Vo všeobecnosti však s jeho pestovaním začíname v rozmedzí od druhej polovici marca, po koniec mája. Hrach sadíme do hniezd. Na záhone si urobíme jamky hlboké približne tri centimetre a vo vzdialenosti desať centimetrov. Do každej jamky vložíme tri semená hrachu. Jednotlivé hriadky by mali byť od seba vzdialené aspoň dvadsať centimetrov.
 
Hneď pri vysievaní umiestnite na záhon aj oporu. Hrach je totiž popínavá rastlina, takže ju bezpodmienečne potrebuje. Ak by ste ju začali do zeme zapichávať až keď sa objavia prvé zelené výhonky, mohli by ste poškodiť korienky.
 
Hneď po vysiatí semien môžete pôdu zaliať väčším množstvom vody. V nasledujúcom období však polievajte iba vtedy, ak bude príliš suché počasie. Platí to tiež v období rastu kvitnutia a aj nasádzania strukov.
 
Ak chcete mať počas celého leta k dispozícii čerstvý hrášok, vysádzajte ho na viackrát, napríklad každé dva týždne. Dobré je ak použijete rôzne odrody, podľa toho akú teplotu preferujú. Hrach by sme nemali sadiť na to isté miesto dva roky za sebou. Je totiž náchylný na niektoré choroby, ktoré dokážu v zemi prežiť.