Vymeňte polotovary za domáce výrobky!

Všetci sme akosi zabudli na recepty od starých mám a využívame všetky možné metody zbavenia sa nadbytočných starostí. Nechce sa nám variť, a tak si kúpime zmrazené jedlo, ktoré bez problémov len šupnete do hrnca a trošku povaríme, či zohrejeme v mikrovlnnej rúre. Nechce sa nám umývať riad, a tak si zaobstaráme umývačku riadu, ktorá desať násobne míňa vodu a peniaze za kapsule. Je nám to jedno, pretože chceme žiť bez toho, chceme žiť luxusnejšie a lepšie. Lenže z čoho asi tak vzrastá počet ľudí trpiacich na obezitu, diabetes alebo dokonca rakovinu ? Z polotovarov a z nedostatočného pohybu. Aj autá tu hrajú svoju rolu. Najdôležitejšia je však strava – pomôžte vášmu telu a odmeňte ho konečne niečím chutným a zároveň zdravým !

hamburgr

Keď máte na niečo chuť
Toto sa stáva všetkým ľuďom, dokonca aj fitnessákom. Telo si občas pýta nejakú maličkosť, niečo slané alebo sladké. Vtedy naše nezbedné ruky siahnu po balíčku čipsov, solených arašidov alebo si spravíme pukance. Keď to už má byť niečo dobré a slané upečte si domáce čipsy, po ktorých si už žiadne určite nekúpite ! Je to jednoduché a hlavne rýchle – čas venovaný v obchode venujte príprave chutných zemiačikov v rúre. Postup je jednoduchý a zvládne ho aj malé dieťa – zemiačiky ošúpte, nakrájajte ich na tenké plátky a ponorte ich do mierne osolenej vody. Po nasiaknutí soli ich približne o desať minút vytiahnite, osušte a vložte do rúry, kde ich okoreníte podľa chuti – napríklad červenou paprikou a korením. V predhriatej rúre sa pečú do zlatista na 180 stupňoch.
Ak holdujete skôr sladkastým maličkostiam – doprajte si smotanovú maškrtu ! Zmiešate vyšľahanú šľahačku zo smotany na šľahanie s kyslou smotanou alebo mascarpone. Zmes oslaďte podľa chuti a pridajte nejaké piškóty alebo ovocie. Smotanové pokušenie je hotové !

občerstvení

Domáce hranolčeky
Aj domáce hranolčeky môžete podávať čerstvé namiesto tých odpudivých z mrazničky. Návod a príprava je tiež jednoduchá – zemiaky nakrájate do tvaru hranolčekov a podľa toho, či ich chcete skôr zdravšie postupujete ďalej. Zdravším variantom je ich osoliť a vložiť do trúby, pre mlsnejšie jazýčky si ich môžete vložiť do rozpálenej fritézy alebo vysmažiť na panvici.