Kozí liek

Po ochutnaní kozie mlieka zistíte, že je chuť sa od kravského líši. Kozie mlieko je menej sladké, keďže obsahuje nižší obsah laktózy ako mlieko od kravy. Ďalší chuťový rozdiel je, že môžete cítiť „koziu“ príchuť. Ak vám to prekáža, skúste ho chladené.

koza.jpg

  1. Vďaka tomu, že obsahuje menej laktózy, je kozie mlieko vhodná alternatíva pre ľudí, ktorí majú problém s trávením laktózy, ale nevyvoláva u nich alergické reakcie.
  2. Mlieko kôz má nižší obsah tukov, preto je ľahšie stráviteľné. Náš organizmus ho strávi rýchlejšie ako napr. kravské. Taktiež je šetrné a dobre vplýva na citlivý žalúdok a tenké črevo, napravuje črevnú mikroflóru.
  3. Kozie mlieko má priaznivé účinky na našu kožu. Udržuje pokožku vláčnu, mäkkú, jasnú, upokojuje podráždenie a svrbenie. Pomáha pri kožných problémoch, napr. akné. Ako ho použiť pri takýchto problémoch? Pite kozie mlieko, môžete ho pridať priamo naniesť na kožu alebo si zaobstarať kozmetické prípravky vyrobené z kozieho mlieka. Na liečenie ekzémov sa používa aj srvátka.
  4. Mlieko od kozy je bohaté na minerály a vitamíny. Najmä vápnik, ktorého sa v kozom mlieku nachádza trocha viac ako v kravskom. Ďalšie, pre nás potrebné minerály, sú fosfor, meď, železo – významné pre tvorbu červených krviniek, zinok, horčík a draslík. Rovnako vitamín A, ktorý pozitívne pôsobí na pleť, vitamín B2, tento vplýva na kožu, oči a srdce. Vitamín C nevyhnutný pre vývoj kostí, zubov a D posilňujúci imunitu a ovplyvňujúci hladinu testosterónu i správny priebeh tehotenstva či dojčenia.
  5. Kozy neprodukujú alergén kazeín A1, ktorý prevažná väčšina kráv produkuje. Kazeín A1, mliečna bielkovina, zvyšuje riziko niektorých chorôb, napr. tráviaceho traktu či alergiu.
    Kozie mlieko obsahuje kazeín A2, ktorý alergiu nespôsobuje.
  6. Navyše má protizápalové účinky.

mléko.jpg
Ak vám kozie mlieko, či už chuť alebo vôňa, nesadla, skúste výrobky z kozieho mlieka. Jogurty, biele alebo ochutené, kozie syry – tvrdé, mäkké, nátierky. Nakoniec môžete kozie mlieko použiť ako ingredienciu pri varení obeda či pečení koláča.